NOT 2: Eğer video ve sayfadaki görseller gözükmüyorsa lütfen sayfayı yenileyin.
Finansal özgürlük yolculuğumun 554. gününden herkese merhaba. Bu ayki raporumuzda 18. ayı geride bıraktık😎
Bölüm1: Bende ne var ne yok?
Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutladığımız güzel bir Ekim ayını geride bıraktık. Okula artık alıştım, çocukların isimlerini yavaş yavaş ezberlemeye başladım hatta bugün ilk sınavları bile yaptık🙂 Milli Eğitim’deki sisteme kızsam da çocukları gerçekten çok seviyorum. Onlara bir şeyler öğretmek, hayatlarına dokunmak çok hoşuma gidiyor. Bu da öğretmenliği bırakma konusunda kafamda sürekli tereddüt oluşturuyor. Zaten mesleğimi sevmesem her türlü riski alıp anında bırakırdım.
Elif’le evlilik alışverişimizin önemli kısmını tamamladık. Mobilyalar bitti sayılır, beyaz eşya da tamamdır. Tabi ki evlenmek kolay değil, daha yapılacak çok şey var ama zaten erkenden başladığımız için aceleye getirmeden her şeyi uygun zamanda zevkimize göre stres yapmadan hallediyoruz. Haftaya ara tatil olacak ve Elif’in yanına Manisa’ya gideceğim. 9 günlük tatil bana iyi gelecek.
Bunun dışında sizlerle Twitter ve Youtube’dan paylaştığım üzere artık Midas’la işbirliği yapıyorum. Bu işbirliği ile birlikte sizlere Youtube’dan her hafta finansal okuryazarlığınıza katkı sunacak Midas’la ortak içerikler üreteceğim. Hatta ilk içeriğimi bu yazıyı yazmadan 2 gün önce kanalımda paylaştım👇🏻
Bölüm 2: Ekonomideki gelişmeler
Bu ay Merkez Bankası faiz artırma politikasına devam etti ve politika faizini %30’dan %35’e yükseltti. Mevduat faizleri %45’e, ticari krediler %50’ye, ihtiyaç kredisi faizleri %60’a dayanmış durumda. Bu da suyun biz borsa yatırımcıları için yavaş yavaş ısınmaya başladığını gösteriyor. Şirketlerin ulaştığı kredilerin faizi çok yükseldi bu da maliyeti artırır, vatandaşın tüketim için ihtiyaç duyduğu kredinin faizi de çok yükseldi ve bu da talebi azaltır ve sonuç olarak kâr marjları düşer. Bu durum da haliyle gelecek bilançolara yansıyacaktır. Bir de borsaya alternatif risksiz bir yatırım aracı olarak %45 faiz veren bankalar olunca borsada fiyatlamalarda aşağı yönlü risk artmaya başlıyor.
CDS Ekim ayında oldukça stabildi. Eylül ayı sonunda 404bp olan CDS, Ekim ayı sonunda 408bp oldu. Dolar kuru ise gıdım gıdım yükselişine devam ediyor. Geçen ayı 27,40 ile kapatan kur %3,26 yükselerek 28,30’a ulaştı. Seneyi 30 liranın üstünde kapatacağız gibi. İsrail-Filistin Savaşı sonrası Ons yukarı yönlü sert ivmelendi ve 2.000 doları gördü. Bunun sonucunda dolar kurunun da etkisiyle gram altın fiyatının aylık %10,68 yükselmesine neden oldu.

Endeks Mayıs ayından bu yana süren rallisini bu ay sonlandırdı ve güzel bir düzeltme yaşadı. Dolar bazlı düşüş ise yukarıdaki grafikten de beter -%12,40 civarında oldu. Yükselirken nasıl şaşırmıyorsak düşüşte de şaşırmamak lazım. Ancak hem düşüşün etkisiyle hem de bilançolar açıklanıp kârlar geldikçe endeksin F/K’sı hızla düşüyor. Ay başında endeks F/K’sı yaklaşık 8 civarındayken şu an 6,79 seviyesinde. Son 5 yılın medyanı 7,5 F/K. Bu sebeple fiyatlama konusunda endişe duymuyorum. Gayet rahatım BİST’e yatırım yaparken.
Bölüm 3: Portföy Performansı
Bu ay OSMEN’den çok küçük bir miktar temettü aldım. Böylece bu yılki toplam temettü ve kupon ödemelerim 249 dolara ulaştı.

Şimdi yatırım portföyümün aylık performansına bakalım:

Düzeltme: Nakit kısmında geçen ayki veri hatalı. Geçen ayki nakitten 18.000TL BİST’e aktardığım için BİST’in geçen ayki değerini 18.000TL fazla göstermiştim ancak nakitin geçen ayki değerinden düşürmemişim. Güncel tutarlar doğru olsa da aslında maliyetim 18.000 lira(600 dolar) düşmesi gerekiyor. Bu yüzden aslında bu ay TL bazlı %6,63, dolar bazlı ise %9,91 küçülmüş.
Şu ana kadar nakiti portföyden ayrı gösteriyordum ancak artık kafa karışıklığı olmaması adına hepsini birlikte tek tabloda göstereceğim. Bu ay tabloda dikkat çeken iki şey var; sıfırlanan Nasdaq ve utanmasa sıfırlanacak olan BİST😂
Uzun zaman sonra bu ay BİST portföyüm endeks getirisinin altında kaldı. Bundaki en büyük sebep de daha ay başında hedefime geldiği için BOBET ve BASGZ paylarımı satmıştım. Ucuz hisse bulamayıp yerlerine ekleme de yapamadığım için neredeyse tüm ay boyunca portföyde sadece 5 hisse tutmak zorunda kaldım. Hisse sayısı azalınca kısa vadede endeksin çok üstünde getiri elde edebileceğim gibi çok altında da kalabilirim, yani oynaklık çok daha fazla oluyor.

Ayın sonlarına doğru endekste ciddi bir düşüş olunca bilanço beklentileriyle beraber gözüme ucuz gelen bazı hisseleri portföyüme ekledim ve ay sonu itibariyle portföyümde tam 16 hisse oldu🙂 Tekrar eklediklerimin çoğu daha önce sattığım hisselerden oluşuyor(TUPRS, TUKAS, TKNSA, ENKAI, DOAS, BOBET, AEFES, ALKIM gibi). Satış noktama göre ciddi iskonto bulunduruyorlar.

BİST’te bu ayki kötü performansım sonrasında bileşik yıllık büyüme oranım TL bazlı %142,63, dolar bazlı %60,61 oldu. Senelik dolar bazlı %60,61 kazanmak kulağa rüya gibi gelse de uzun vadede sürdürülebilirliği imkansız olan bir durum. Tabi burada kendimi küçümseyip mütevazı olmak istemiyorum çünkü endeksin aynı dönemdeki yıllık bileşik büyüme oranı TL bazlı %111,49, dolar bazlı %38. Endeksle aramda ciddi bir fark söz konusu.
Benim hedefim %15’in altında kalmamak çünkü kendi kafamdaki güvenli para çekme oranımı %10 olarak belirledim. Aradaki %5 fark ise dolar enflasyonu için ayırdığım güvenlik oranı. Son 40 yılın ABD enflasyon ortalaması %2,8, son 20 yılda %2,56, son 10 yılda %2,77, son 5 yılda ise %3,88. Ben garantici düşünerek bundan sonraki 50 yılda senelik ortalamanın %5 olacağını düşünerek hareket ediyorum. Örneğin bu yıl 150.000 dolarlık hedefime ulaştım diyelim. Seneye minimum %15 kazanmalıyım ki(22,500 dolar) %10’unu(15.000 dolar) çekip harcayayım ve %5’ini de(7.500 dolar) geri üstüne koyup enflasyona karşı ezdirmeyeyim. Böylece seneye 157.500 dolar ile yatırım yapacağım için geçen yılın 150.000 doları ile aynı değerde olacak ve enflasyon nedeniyle param uzun vadede erimemiş olacak. Tabi performansımı ölçmek için 18 ay yani 1,5 sene çok kısıtlı bir süre ancak her geçen ay gelen oran daha gerçekçi olacaktır. 24. aydan itibaren bu tabloyu biraz daha ciddiye alacak olsam da 36. aydan itibaren bu verinin biraz daha dengelenmiş olacağını düşünüyorum.
Bu ayın diğer önemli gelişmesi olan NASDAQ portföyümün tamamını satmama gelelim. BİST100 endeksi 300 dolar seviyelerindeyken %80 pozisyonda bulunuyordum ancak endeksin 280 dolar bandına gelmesiyle BİST portföyüme ekleme yaparak %90 pozisyona çıktım. Tabi bu eklemeyi yapabilme adına Nasdaq portföyümdeki hisselerin tamamını sattım. Bu aya kadar hep kartın asgarisini ödeyip kalan borcu döndürüyordum ancak artık faiz oranları çok yükseldiği için bunun mantıklı bir yanı kalmadı. Hem BİST hem de borçlar için para gerekince elimdeki nakiti de sıfırlamak istemediğim için mecbur Nasdaq’tan satış yaptım. Elim rahatlayınca Ocak ayı gibi tekrar alım yapabilirim, tabi eğer alım noktasını beğenirsem.

Nakit dışında kalan yatırım portföy dağılımına baktığımızda Nasdaq’ın gitmesiyle birlikte portföyümde borsanın oranı %55,5’e düştü. Bu benim için çok çok düşük bir oran. Sonuçta eurobondda ne kazanacağımı net şekilde biliyorum. Bana senelik %9 civarında getiri sağlıyor(tabi kuponlar ile yapılan geri alımlarla bileşik getirisi biraz daha yüksek oluyor) ve bu oran benim istediğim %15’in altında olduğu için eurobondları portföyümde daha küçük bir yüzdeyle tutmalıyım(%10-20). Altın geçici misafir olduğu için onu gözümde pek görmemeye çalışıyorum ancak yine de borsanın oranı çok düşük. Muhtemelen Ocak ama inşallah Aralık ayından itibaren cepten ekleme yapmaya başlayınca borsayı istediğim orana yükselteceğim. 2023 yılı boyunca masraflarımdan dolayı portföye adam akıllı ekleme yapamadım hiç.

Tüm bu gelişmeler neticesinde bu ay portföyüm TL bazlı %6,63, dolar bazlı %9,91 değer kaybetti ve finansal özgürlük oranım %7,29’a düştü. (Ayrıntıları buradan görüntüleyebilirsiniz)

Kasım ayı yine nakitten yiyeceğim bir ay olacak muhtemelen😥 Ocak ayında maaşlara gelecek zamlar ve borçlarımın ciddi kısmının erimesiyle birlikte gerçekten çok rahatlayacağım ve her ay ciddi eklemeler yapmaya başlayacağım. Kasım ayında da ciddi ödemelerim olduğu için açıkçası pozitif yönlü bir beklentim pek yok. Ayrıca BİST’in de 2024’ün 2. yarısına kadar bir ileri bir geri 250-300 dolar bandında hareket edeceğini düşünüyorum.
Umarım hepinizin Ekim ayı çok güzel geçmiştir ve Kasım ayı hepimiz için hem manevi hem de maddi anlamda çok daha güzel olur. Önümüzdeki ayki raporda görüşmek üzere, hoşça kalın!🙋🏻♂️
Bist100 hakkında ne düşünüyorsunuz bu dusus duzeltme mi yoksa ayının haberi mi
Endeks yatırımım olmadığı için açıkçası endeksin gidişatını da çok önemsemiyorum ancak kendi adıma 2024’ün ikinci yarısına kadar çok ümitli değilim BİST’ten. Ben alımlarımı yapıp fırsat kollamaya devam edeceğim 🙂
Bu ay portföyü ayakta tutabilen yok sanırım. Portföyünüzün dolar bazlı böyle sert düşmesi anlık olarak canınızı sıkabilir ancak kısa vadede oluşabilecek volatiliteye alışmak lazım zira kar ederken de aynı şekilde yükselişler olabilir 🙂
Selamlar. Aynen öyle kısa vadeli dalgalanmaların canımızı sıkmasına izin vermememiz lazım. Önceki 4 ayda %159 yaptım BİST’te ve o zaman da gaza gelmedim. Şimdi de %15 düştük diye karalar bağlamayacağım🙂 Bu ay beni en çok yoran şey borçları ödemek oldu. Önümüzdeki ay da aynısı olacak muhtemelen.
Merhaba Caner bey, hisselerinizin hangilerini uzun vadeli olarak saklıyorsunuz
Merhaba, uzun vadeli hisseleri Elif’in portföyünde tutuyoruz. Arada canlı yayınlarda Youtube’da paylaşıyorum. Buradakiler aktif yönettiğim portföydeki hisseler.
Hocam bence işinizi bırakmayın. Sizin gibi vizyonlu insanlar bu ülkeye lazım. Bol kazançlar dilerim..
Teşekkürler Akın Bey. Bizim gibi vizyonlu insanları çok usandırıyorlar maalesef. Bu yılki düzenim gerçekten çok güzel gidiyor şimdilik, belki devam ederim.
deneyimlerinizi filtresiz şekilde paylaşıyorsunuz elinize sağlık. sanırım rallinin etkisine kapılıp okulu part-time a çevirdiniz ve kendinizi Barista fire ilan ettiniz.. bu kararı ani aldınız diye hatırlıyorum, umarım sonucu keşke ile sonuçlanmaz. edindiğiniz bu tecrübe sizin için belki masraflı oldu ama bizim için ücretsiz bi örnek o yüzden teşekkür ederim 🙂
umarım hedefleriniz ve hayalleriniz planladığıniz gibi gerçekleşir. saygılar
Selamlar. Finansal özgürlük yolculuğumun başında olabilirim ancak piyasada yeterince tecrübeye sahibim yani piyasalarda yatırım yapmaya yeni başlamadım🙂 O yüzden ne para kazandığımda ne de para kaybettiğimde hayatıma herhangi bir etkisi olmuyor.
Milli Eğitim’de full çalışmamla şu anki çalışmam arasında maddi anlamda 3-4 bin lira fark yapıyor. Yani 2,5 ayda 10 bin lira fark eder. Şu ana kadar hem yatırımlarımdan hem de ek gelirlerimden bunun misliyle fazlasını alabildim ve bundan sonrada alacağım. Bu anlamda herhangi bir pişmanlığım bulunmuyor. Ayrıca kendimi inanılmaz dinç hissediyorum çünkü geçen yılki kadar fazla sorumluluğumun olduğu bir pozisyonda değilim ve kendime çok daha fazla vakit ayırabiliyorum.
Güzel dilekleriniz için teşekkürler🙋🏻♂️